EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ «ΤΟ ΕΚΠΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» ΣΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ [21/03/2025]

Δεύτερος Μαραθώνιος Ποίησης στο πλαίσιο των δράσεων «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αθηναίων [21/03/2025]

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων, ο «2ος Μαραθώνιος Ποίησης», στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ, την Παρασκευή 21η Μαρτίου 2025, παγκόσμια ημέρα της ποίησης.

Επί δώδεκα ώρες (10:00-22:00) αντιπροσωπευτικά έργα από τον ακένωτο θησαυρό της ελληνικής και της παγκόσμιας ποιητικής παράδοσης απαγγέλλονταν σε μιαν αδιάκοπη ροή, από φοιτήτριες/φοιτητές και μέλη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή, κάποτε αυθόρμητη, κατοίκων της πόλης μας.

Η δράση αυτή εντάσσεται στη σειρά επιμορφωτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, υπό τον γενικό τίτλο «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη», εκδηλώσεων που ήδη επί ένα χρόνο οργανώνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, με στόχο την κοινοποίηση και διάχυση της ακαδημαϊκής γνώσης και των ερευνητικών εμπειριών των μελών του ΕΚΠΑ στην πόλη-έδρα του Πανεπιστημίου.

Στην καρδιά της Αθήνας και του Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια, αυτή η μαραθώνια απαγγελία ποιημάτων συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη της πολυσήμαντης μαρτυρίας της ποίησης, μέσα από την έξαρση της εμπειρίας του ακούσματός της στον ανοικτό χώρο, πέρα από νοητικά σχήματα και τυπικές συμβάσεις, ενώ προσέθεσε αισθαντικούς ήχους και πολύγλωσσες φωνές στην τύρβη και στην καθημερινότητα της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων  κ. Χάρης Δούκας τόνισε μεταξύ άλλων «Μία δράση στην καρδιά της Αθήνας και του Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια, όπου φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, μέλη από ολόκληρη την κοινότητα του ΕΚΠΑ, αλλά και κάτοικοι της Αθήνας, ακόμη και περαστικοί, απήγγειλαν αντιπροσωπευτικά έργα από τον ακένωτο θησαυρό της ελληνικής και της παγκόσμιας ποιητικής παράδοσης, με σκοπό την ανάδειξη της πολυσήμαντης μαρτυρίας της ποίησης, μέσα από την έξαρση της εμπειρίας του ακούσματός της στον ανοικτό χώρο, πέρα από νοητικά σχήματα και τυπικές συμβάσεις· μία προσθήκη αισθαντικών ήχων και πολύγλωσσων φωνών στην τύρβη και στην καθημερινότητα της πόλης μας».

 

Από τη μεριά του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «Με ιδιαίτερη χαρά εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, χαιρετίζω τον 2ο Μαραθώνιο Ποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Η συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Δήμο Αθηναίων εκφράζει την εκατέρωθεν εποικοδομητική διάθεση εξωστρέφειας και τη διαχρονική σχέση του Ιδρύματός μας με την πόλη των Αθηνών.

Σήμερα, φοιτήτριες και φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, μέλη από ολόκληρη την κοινότητα του ΕΚΠΑ, κάτοικοι της Αθήνας, καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά και να απαγγείλουν ποιήματα από τον πλούσιο θησαυρό της ελληνικής και της παγκόσμιας ποιητικής παράδοσης.

Το Πανεπιστήμιο μας ως οργανικό κομμάτι αυτής της πόλης ανοίγει για άλλη μια φορά τις πύλες του προς όλους και φέρνει στη δημόσια σκηνή τις δράσεις των διδασκόντων του Πανεπιστημίου μας ενισχύοντας τους δεσμούς του με την κοινωνία.

Σήμερα θα ανακοινωθούν στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου μας τα αποτελέσματα του «1ου Φοιτητικού Ποιητικού Διαγωνισμού» που διοργανώσαμε φέτος, καθώς και η απονομή των βραβείων και επαίνων στα έργα που διακρίθηκαν.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Δήμαρχο Αθηναίων, κύριο Χάρη Δούκα, για τη σημαντική συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτής της δράσης, καθώς και τα συγχαρητήρια μου προς τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου Ποίησης: τους Καθηγητές Ευριπίδη Γαραντούδη, Μαίρη Δημάκη-Ζώρα, Στέφανο Κακλαμάνη, Γεωργία Καλογήρου, Κίρκη Κεφαλέα, Δώρα Μέντη, Μαρία Παπαδήμα, Κλειώ Φανουράκη και Αχιλλέα Χαλδαιάκη, αλλά και προς τον πολυπληθή όμιλο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών μας, που στήριξαν δυναμικά την υλοποίηση της εκδήλωσης.

Σήμερα ας τιμήσουμε τους μεγάλους ποιητές του παρελθόντος, αλλά και τους σύγχρονους ποιητές που συνεχίζουν να δημιουργούν και να εμπνέουν και ας γιορτάσουμε αυτή τη μέρα ανακαλύπτοντας ένα νέο ποίημα ή μοιραζόμενοι αγαπημένους στίχους.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να μοιραστώ με τη σειρά μου ένα ποίημα του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, ο οποίος διετέλεσε επί 31 χρόνια Γραμματέας του Πανεπιστημίου μας, και με τους στίχους του μας εμπνέει πάντα το χρέος να εργαζόμαστε διαρκώς και άοκνα για μια παιδεία πλατιά και ανοικτή προς όλους!»

Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, ανακοινώθηκαν επισήμως, στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ, τα αποτελέσματα του «1ου Φοιτητικού Ποιητικού Διαγωνισμού», που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανάμεσα στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του Ιδρύματος, και απονεμήθηκαν οι τίτλοι [Α΄, Β΄ και Γ΄ (μη χρηματικά) βραβεία, καθώς και έπαινοι] στα έργα που διακρίθηκαν, μετά από απόφαση της ειδικής Κριτικής Επιτροπής.

Τέλος, ποιήτριες και ποιητές, προς τούτο προσκεκλημένοι, απήγγειλαν ποιήματά τους, μετά από εισαγωγική παρέμβαση του καθηγητή Ευριπίδη Γαραντούδη. Συγκεκριμένα, προσκεκλημένοι ήταν οι εξής (μνεία κατά αλφαβητική σειρά): Μαρία Βαχλιώτη, Γιώργος Βέης, Άννα Γρίβα, Τασούλα Καραγεωργίου, Δήμητρα Κοτούλα, Αργύρης Παλούκας, Λιάνα Σακελλίου, Θανάσης Χατζόπουλος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το γνωστό γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES  [ˈkɔɾɛs], με μαέστρο την κυρία Χριστίνα Πουπάλου. Σε μία όντως συγκλονιστική φωνητική επαναπροσέγγιση τραγουδιών από το ελληνικό παραδοσιακό ρεπερτόριο, οι «Κόρες», κατά μία αψεγάδιαστη a cappella ερμηνεία, υποστηριγμένη από διακριτική αλλά εκφραστική κινησιολογία (οργανωμένη από τον Σταύρο-Αλέξανδρο Ικµπάλ), έψαυσαν στοργικά εσώτατες χορδές των συναισθημάτων του ακροατηρίου, διαχέοντας αισθαντικά στην ιστορική Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ ένα ήχο διαυγή και ειλικρινή, ομόλογο εκείνου της αχειροποίητης συμπαντικής αρμονίας.

Αποτελέσματα του «1ου Φοιτητικού Ποιητικού Διαγωνισμού» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο πρώτος ποιητικός διαγωνισμός ανάμεσα στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είχε θέμα «Σπουδα – ζώντας στην Αθήνα» και διήρκεσε από τις 20 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 20 Ιανουαρίου 2025.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλες οι φοιτήτριες και όλοι οι φοιτητές των τριών κύκλων σπουδών, από τα 41 συνολικά Τμήματα του ΕΚΠΑ. Οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες, με τη χρήση ψευδωνύμου, έστειλαν στη συντονίστρια του διαγωνισμού, στην κυρία Δώρα Μέντη, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δύο αρχεία (pdf ή doc): το ένα περιείχε το ποίημα και το άλλο τα πραγματικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, Τμήμα και έτος σπουδών, στοιχεία επικοινωνίας). Από την προκήρυξη, είχε διευκρινιστεί ότι κάθε συμμετέχουσα/συμμετέχων θα έπρεπε να αποστείλει ένα, γραμμένο στην ελληνική γλώσσα, πρωτότυπο ποίημα, που δεν έχει δημοσιευθεί οπουδήποτε (περιοδικό, blogs, κοινωνικά δίκτυα, κ.λπ.). Σχετικά με τις βραβεύσεις, προβλέπονταν απονομές Α΄, Β΄, Γ΄ (μη χρηματικών) Βραβείων και απονομή Επαίνων, σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες, στην προπτυχιακή και στη μεταπτυχιακή.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, συγκεντρώθηκαν 102 συμμετοχές στην προπτυχιακή και 33 στη μεταπτυχιακή/διδακτορική κατηγορία, συνολικά 135 συμμετοχές. Η συγκομιδή αυτή κρίθηκε ικανοποιητική, καθώς προήλθε από 32 Σχολές/Τμήματα του Πανεπιστημίου μας, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση των φοιτητριών και φοιτητών μας.

1. Σύσταση δύο κριτικών επιτροπών

Καθώς ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε δύο κατηγορίες συμμετεχόντων, οργανώθηκαν δύο ξεχωριστές κριτικές επιτροπές.

Η τριμελής επιτροπή για την προπτυχιακή κατηγορία απαρτίστηκε από τους ακόλουθους, όλους προερχόμενους από την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΚΠΑ:

  • Πρόεδρος: Γιώργος Βέης (Ποιητής, επίτιμος Διδάκτωρ Τμήματος Φιλολογίας)
  • Μέλη: Λιάνα Σακελλίου (Ποιήτρια, Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας) | Αργύρης Παλούκας (Ποιητής)

Η τριμελής επιτροπή για τη μεταπτυχιακή/διδακτορική κατηγορία απαρτίστηκε από τους ακόλουθους:

  • Πρόεδρος: Θανάσης Χατζόπουλος (Ποιητής, Ψυχίατρος)
  • Μέλη: Μαρία Βαχλιώτη (Ποιήτρια, Διδάκτωρ Φιλολογίας) | Βαρβάρα Ρούσσου (Κριτικός, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Ε.ΔΙ. Π. στην Α.Σ.Κ.Τ.)

Οι κριτικές επιτροπές παρέλαβαν το υλικό του διαγωνισμού δύο ημέρες μετά τη λήξη του και οργανώθηκε η πρώτη, προκριματική φάση, επιλογής και κατάταξης των ψευδώνυμων ποιημάτων. Η τελική, εξ αποστάσεως, συνεδρίαση των επιτροπών έγινε το απόγευμα της 10ης Φεβρουαρίου 2025. Στη συνεδρίαση αυτή έγινε αναλυτική συζήτηση για τα προκριθέντα ποιήματα και προέκυψαν τα αποτελέσματα για την απονομή των Βραβείων και των Επαίνων.

  1. Συνολική συγκομιδή

Ακολουθεί η αριθμητική κατανομή των 135 συνολικά συμμετοχών, από 32 Σχολές/Τμήματα του ΕΚΠΑ, κατά Σχολές ή Τμήματα:

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ: 24

ΝΟΜΙΚΗΣ: 15

ΙΑΤΡΙΚΗΣ: 14

ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ: 7

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: 7

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: 6

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ: 5

ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ: 4

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε.: 4

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: 4

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: 4

ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: 3

ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ: 3

ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ: 3

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ: 3

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ: 3

ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ: 2

ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ: 2

ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: 2

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: 2

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ: 2

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ : 2

ΦΥΣΙΚΗΣ: 2

ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ: 2

ΧΗΜΕΙΑΣ: 2

ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ: 1

ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ: 1

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ: 1

ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: 1

ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ  ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΏΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: 1

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ: 1

ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: 1

  1. Αποτελέσματα του Ποιητικού Διαγωνισμού

A. Προπτυχιακή Κατηγορία

  • Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Ερωφίλη«Δυο βήματα μπρος και δέκα πίσω» = Μαρία Μαυρομμάτη (Τμήμα Φιλολογίας, 2ο έτος)
  • Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Σφίγγα«Άτιτλο» = Βασιλική Ροκκά (Νομική Σχολή, 2ο έτος)
  • Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ (εξ ημισείας): Βριτόμαρτις«Σπουδα – ζώντας στην Αθήνα» = Ελένη Βρυγιωνάκη (Ιατρική Σχολή, 6ο έτος) & Τσομπανάκος«Το ’χει η Αθήνα» Σταυρούλα Παναγέα (Τμήμα Φιλολογίας, 2ο έτος)

 ΕΠΑΙΝΟΙ:

  • Δίον Σκεπτικός«Εμψυχωμένη πόλη» = Μιλτιάδης Περδικάκης (Ιατρική Σχολή, 5ο έτος)
  • Μόρτισσα, «Αθήνα, ώρα 6.30» = Μαριάννα Παντελιάδη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, 2ο έτος)
  • Νεραϊδάρης, «Χαλάσματα» = Γιάννης Πασπάτης (Τμήμα Βιολογίας, 5ο έτος)
  • Ονειροβάτης, «Καμπυλόγραμμες διαδρομές» = Ελένη Λαχανοπούλου (Τμήμα Ψυχολογίας, 1ο έτος)

 Β. Μεταπτυχιακή/Διδακτορική Κατηγορία

  • Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Ορφέας«Λυκαυγές» = Μάριος Τσακρής (υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος Φιλολογίας)
  • Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Βικτώρια Συμεών«Άτιτλο» = Ηρώ Καλτσώνη (υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού)
  • Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Quantum Abstraction«Πράξη ισορροπίας» = Έφη-Μαρία Παπία (υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος Φυσικής)

ΕΠΑΙΝΟΙ:

  • Αγκάθι«250 στιγμές» = Γιώργος Δρίτσας (υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος Φιλοσοφίας)
  • Γεράκι«Στη Σοφοκλέους (η ώρα 3)» = Βασίλης Αλεξίου (μεταπτυχιακός φοιτητής Τμήματος Επικοινωνίας & Μ.Μ.Ε.)
  • Ο Περιηγητής«7 αστέρια» = Θεόδωρος Αλεξανδρόπουλος (μεταπτυχιακός φοιτητής Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης)

Την ευθύνη και την οργανωτική μέριμνα διεξαγωγής του «Μαραθώνιου Ποίησης» είχε ομάδα μελών του ΕΚΠΑ (αποτελούμενη από τους Ευριπίδη Γαραντούδη, Μαίρη Δημάκη-Ζώρα, Στέφανο Κακλαμάνη, Γεωργία Καλογήρου, Κίρκη Κεφαλέα, Δώρα Μέντη, Μαρία Παπαδήμα, Κλειώ Φανουράκη, Αχιλλέα Χαλδαιάκη), που υποστηρίζεται δυναμικά και από πολυπληθή όμιλο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών του Ιδρύματος.