ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΒΔΟΜΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ [11-14/9/23]

Monday 11 Σεπτεμβρίου 2023
Έβδομο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών με τη συμμετοχή μελών της Φιλοσοφικής Σχολής [11-14/9/23]

Το Πανεπιστήμιο της Βιέννης οργανώνει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ), την Αυστριακή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ÖGNS) και την Σχολή Ιστορικών και Πολιτιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης το 7ο Eυρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών από τις 11 ως τις 14 Σεπτεμβρίου 2023 στη Βιέννη. Στο συνέδριο συμμετέχουν 280 ομιλητές και ομιλήτριες, από 25 συνολικά χώρες. 40 εκ των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών είναι μέλη, φοιτητές και φοιτήτριες του ΕΚΠΑ.

Θέμα του 7ου Συνεδρίου: Προσεγγίσεις και εστιάσεις στον Νέο Ελληνισμό: κείμενα, εικόνες, αντικείμενα, ιστορίες

Το 7ο Eυρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών απευθύνεται σε ερευνήτριες και ερευνητές στο ευρύτερο φάσμα των επιστημονικών πεδίων και ειδικοτήτων που άπτονται των Νεοελληνικών Σπουδών (ιστορία, λογοτεχνία, φιλολογία, γλωσσολογία και διδακτική της γλώσσας, θεατρικές και κινηματογραφικές σπουδές, ανθρωπολογία, αρχαιολογία, ιστορία της τέχνης, διεθνείς σχέσεις, συγκριτική λογοτεχνία, μουσικολογία, πολιτική επιστήμη, πολιτισμικές σπουδές). Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε σε όλες τις νέες ερευνήτριες, σε όλους τους νέους ερευνητές.

Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης ενώ το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο συνέδριο της ΕΕΝΣ το 2018 εμπεριείχε σημαντικότατες άλλες ιστορικές επετείους. Με αφορμή τις επετείους εκφράζονται νέες προσεγγίσεις, που αφορούν όχι μόνο αυτές καθαυτές τις εμπειρίες, τις επιπτώσεις και τις αποτυπώσεις τους στη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την τέχνη κλπ. αλλά και ευρύτερα τη χρονολογική και γεωγραφική έκταση και διάσταση και τα ιστορικά χαρακτηριστικά και τις εκφάνσεις του ελληνικού κόσμου στη νεότερη και σύγχρονη εποχή.

Δείτε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου